Header Drukkerij De Croon van Heerbeek investeert opnieuw in Fuji plaatbelichter

Drukkerij De Croon van Heerbeek investeert opnieuw in Fuji plaatbelichter.

De in Oirschot gevestigde Drukkerij De Croon van Heerbeek investeerde in de zomer van 2019 in een Fuji plaatbelichter. De keuze viel op een Fuji Luxel T-6500 thermische belichter in combinatie met chemieloze Fuji ZD platen. “Onze vorige Fuji plaatbelichter was een zeer betrouwbare én stabiele machine die ons jarenlang dag in dag uit heeft voorzien van platen,” zegt directeur Jan Lucassen. “Dan hoef je niet te twijfelen om opnieuw voor Fuji en Manroland Benelux te kiezen.”

Drukkerij De Croon van Heerbeek is een allround drukkerij waar bedrijven voor bijvoorbeeld commercieel alsook verpakkingsdrukwerk terecht kunnen. Ook voor het drukken van boeken draaien ze hun hand niet om. Jan omschrijft het bedrijf als een hybride drukkerij die, in functie van het soort opdracht, het drukwerk zowel digitaal als in offset realiseert. De drukkerij bestaat reeds sinds 1904 en was tot en met de derde generatie in handen van de familie De Croon. Twee jaar terug nam Jan het bedrijf over en samen met de zeven medewerkers zetten ze zich dagelijks in om de beste kwaliteit en service te bieden aan hun klanten.

Belangrijke schakel in de productie

Een belangrijke schakel in dit geheel is de plaatproductie, die deels ook de drukwerkkwaliteit bepaalt. Daarover zegt Jan het volgende: “De plaatbelichter is één van de belangrijkste schakels in de productieketting, want zonder platen sta je stil. Onze vorige machine was een Fuji Violet ProV V6 semi-automatische belichter waarbij de platen manueel ingebracht werden. Maar na 15 jaar trouwe dienst, was het tijd om te investeren in een nieuwe machine, dit keer met verhoogde automatisering voor onbemande productie en een nog betere beeldkwaliteit.”


De Fuji Luxel T-6500 plaatbelichter

Geen ontwikkelmachine meer

De nieuw geïnstalleerde plaatbelichter is een Fuji Luxel T-6500 single auto Loader CTP met stacker aan de plaatuitvoer. Jan Lucassen: “Net als onze vorige belichter produceert deze machine een 20-tal platen per uur, wat meer dan voldoende is voor onze drukkerij. Het grote verschil zit hem echter in de thermische chemieloze Fuji ZD plaat. Geen ontwikkelmachine en bijhorend onderhoud en afvoer meer, en daar zijn we heel blij om. Daar komt ook nog eens bovenop dat de plaat ontzettend stabiel is en zorgt voor een scherpe afdruk.

Sneller op kleur

Na enkele maanden in productie hebben ze bij Drukkerij De Croon van Heerbeek de balans al opgemaakt. Jan vertelt: “De voordelen van de nieuwe machine zijn legio. Onze pers komt sneller op kleur in vergelijking met de violet plaat en het drukbeeld is veel scherper, mooier en rustiger.

De thermische platen zijn ook prijsgunstiger, dus dat is ook mooi meegenomen. Een ander voordeel is de onbemande werking van de volautomatische belichter, waardoor mensen beter ingezet kunnen worden en ook dat helpt om efficiënter te werken. Over het advies, de installatie en service kan ik heel kort zijn, die is gewoon prima. Binnen drie dagen waren we in productie en sindsdien loopt de belichter als een trein. Beter kan je het niet bedenken.”

De Croon van Heerbeek  •  Drukkers sinds 1904